Huurcontract opzeggen, wanneer kan je een huurcontract als huurder en als verhuurder opzeggen? Bekijk hier de verschillende mogelijkheden voor het opzeggen van de huur en download de voorbeeld brieven.
Zowel voor de huurder als de verhuurder geldt dat men zich moet houden aan de wettelijke opzegtermijn. Voor de huurder geldt dat de opzegtermijn gelijk is aan de betaalperiode van de huur:
· Betaalperiode van 4 weken: opzegtermijn van 4 weken;
· Betaalperiode van 1 maand: opzegtermijn van 1 maand;
· Betaalperiode van 1 kwartaal: opzegtermijn van 1 kwartaal.
Het maakt niet uit als er een langere opzegtermijn in het contract staat. Volgens de wet blijft de opzegtermijn van de huurder gelijk aan de betaaltermijn.
De opzegging van je huurcontract doe je per aangetekende brief. Het is niet nodig om een reden op te geven bij de opzegging, maar dat kan natuurlijk wel. Bekijk hier een aantal voorbeeld brieven om je huurcontract op te zeggen als huurder.
Het kan voorkomen dat je een huurcontract aangaat voor een vaste periode van langer dan 2 jaar. In dat geval kan je de huur pas na die periode opzeggen, tenzij de verhuurder akkoord gaat met een eerdere opzegging.
Als u als huurder het niet eens bent met de huuropzegging, dan kan je er bezwaar tegen maken. Dit kan je zelf doen door middel van een aangetekende brief, of door een (rechtsbijstand)advocaat laten verzorgen. Bekijk de voorbeeld brieven bezwaar huuropzegging.
Er gelden over het algemeen strengere voorwaarden voor het opzeggen van het huurcontract op initiatief van de verhuurder. Wanneer voldaan wordt aan de voorwaarden, geldt de volgende opzegtermijn voor de verhuurder:
· 3 maanden als de huurder er minder dan 1 jaar woont
· 4 maanden als hij er meer dan 1 jaar woont
· 5 maanden als hij er meer dan 2 jaar woont
· 6 maanden bij een woonduur langer dan 3 jaar
De opzegging moet zijn volgens de wet- een geldende wettelijke reden, dat kan zijn:
Het huurcontract wordt pas beëindigd als de huurder schriftelijk instemt met de huuropzegging. Stemt de huurder niet in, dan kunt u na 6 weken naar de rechter gaan. De rechter doet een uitspraak over de rechtmatigheid van de opzegging en geeft eventueel een datum voor ontruiming van de woning.
·
De opzegging van je huurcontract doe je per
aangetekende brief. Bekijk hier een aantal voorbeeld brieven.
· In de brief moet de reden van opzegging staan, welke wettelijk onderbouwd moet zijn.
· In de brief vraag je om een schriftelijke bevestiging van akkoord op de opzegging binnen 6 weken.
· Wanneer er verschillende huurders zijn, dienen deze afzonderlijk een aangetekende brief te ontvangen.
Bekijk hier de wet- en regelgeving met betrekking tot de huur en verhuur.