Voorbeeld betoogvoorbeeld-office-button-alle-zakelijke-brieven
topvoorbeelden-alle-brief-voorbeelden

Een voorbeeld betoog, bij een betoog probeer je iemand te overtuigen van je standpunten. Met behulp van argumenten en/ of tegenargumenten wordt er een standpunt verdedigd. Er wordt op een stellige wijze gebruik gemaakt van argumenten om de standpunten te verhelderen en verdedigen. Een betoog wordt veelal in de politiek gebruikt.


Op Topvoorbeelden vind je praktisch advies voor consumenten en het MKB. Daarnaast kan je hier terecht voor onder andere voorbeeld brieven. Als je juridisch advies nodig hebt voor bijvoorbeeld het maken van bezwaar tegen een besluit, schakel dan een advocatenkantoor in om je verder te helpen. Een gespecialiseerde advocaat kan je verder helpen met het opstellen van je brieven en zorgen dat je het gewenste doel bereikt.


Inhoud van een betoog

In eerste instantie wordt het standpunt, de stelling uiteengezet.

Vervolgens worden de voors en tegens beschreven.

Als laatste wordt de conclusie gegeven.


Een voorbeeld van een betoog is als volgt:

Rijden onder invloed is een slechte zaak en kan vreselijke ongelukken veroorzaken.

Wanneer men rijdt onder invloed is de kans groter dat er ongelukken kunnen voorkomen. Men heeft door de alcohol een bewezen mindere reactie snelheid, waardoor ongelukken in een klein hoekje zitten. Ook ziet men minder schep wanneer men onder invloed is van alcohol.

Rijden onder invloed brengt u zelf en uw mede weggebruikers in gevaar, doe het daarom niet!

Opbouw betoog

Een betoog bestaat over het algemeen over dezelfde opbouw. Voordat je begint met schrijven is het van belang goed de argumenten voor je standpunt in je hoofd te formuleren

1.    Inleiding betoog

In de inleiding van het betoog kaart je het standpunt aan. Je geeft aan waar het betoog over gaat en geeft al kort het hoofdargument weer.

Een voorbeeld hiervan is: Rijden onder invloed ie gevaarlijk, jaarlijks vinden meerdere dodelijke ongevallen plaats, waarvan rijden onder invloed de oorzaak is geweest.

2.    Kern betoog

In de kern geef je alle argumenten weer welke als onderbouwing gelden voor het standpunt.

Een voorbeeld hiervan is: Door te rijden onder invloed vertraagd je reactiesnelheid en neemt je vermogen om afstanden in te schatten af. Daarnaast versmald je blikveld door te rijden onder invloed en verslechtert je kleurwaarneming en motoriek. Mensen die onder invloed zijn hebben een verminderd vermogen van zelfkritiek, nemen meer risico’s en worden sneller suf slaperig.

3.    Conclusie betoog

In de conclusie van je betoog herhaal je de stelling en je belangrijkste argumenten.

Een voorbeeld hiervan is: Kortom, door te rijden onder invloed breng je niet alleen jezelf maar ook je medemens (ongevraagd) in gevaar. Je rijdt gewoon minder goed en hebt het zelf niet eens in de gaten!

Voorbeeld betoog

Rijden onder invloed ie gevaarlijk, jaarlijks vinden meerdere dodelijke ongevallen plaats, waarvan rijden onder invloed de oorzaak is geweest.

Door te rijden onder invloed vertraagd je reactiesnelheid en neemt je vermogen om afstanden in te schatten af. Daarnaast versmald je blikveld door te rijden onder invloed en verslechtert je kleurwaarneming en motoriek. Mensen die onder invloed zijn hebben een verminderd vermogen van zelfkritiek, nemen meer risico’s en worden sneller suf slaperig.

Kortom, door te rijden onder invloed breng je niet alleen jezelf maar ook je medemens (ongevraagd) in gevaar. Je rijdt gewoon minder goed en hebt het zelf niet eens in de gaten!

Download voorbeeld betoog

Download hier een voorbeeld betoog

Volg ons op Twitter en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.