Lettertype CV

Lettertype CV: Wat is het mooiste lettertype om te gebruiken voor je CV? Het juiste lettertype is belangrijk om je CV de gewenste uitstraling te geven, dat je CV er professioneel uitziet en dat het makkelijk leesbaar is. Het is niet verstandig om bijzondere lettertypes te gebruiken die je CV rommelig kunnen maken en waardoor alles lastig leesbaar is.
cv-voorbeeld-2023-button
tips-cv-voorbeeld-buttonBekijk en download onze best lopende (gratis) cv templates

CV-voorbeeld-34
CV-voorbeeld-25
CV-voorbeeld-7
CV-voorbeeld-18

Belangrijk bij de keuze van het lettertype is om te zorgen dat deze aansluit bij de rest van je CV en vooral bij het vakgebied waarin je werkzaam bent. Als designer kan je net wat meer spelen met lettertypes en kleuren, omdat dit je werk is. Als je solliciteert naar een directiefunctie bij een bank is het minder toepasselijk om veel design in je CV te verwerken.

 

Het belangrijkste criterium bij het kiezen van de lettertypes op je CV is de leesbaarheid. Deze mag onder geen enkele voorwaarde slechter worden door de keuze van het lettertype. Je kunt met je lettertype de nadruk leggen op de gewenste tekst van je CV. Als je op een goede manier gebruik maakt van verschillende lettertypes en grootte kan dit je CV optimaliseren.


Top 10 Lettertypes voor je CV

De 10 mooiste lettertypes om te gebruiken voor je CV:

Lettertype CV: Calibri

lettertype op je cv 1

Dit simpele lettertype is 1 van onze favorieten. Gewoon een eenvoudig en standaard lettertype van Microsoft Office uit 2007. Dit lettertype is vergelijkbaar met de andere eenvoudige lettertypes van Microsoft: Times New Roman en Arial. Leuk feitje is dat dit lettertype is ontworpen door een Nederlander: Lucas de Groot. De Light versie van dit lettertype is ook een aanrader, zeker voor een minimalistisch CV.

Lettertype CV: Arial

lettertype op je cv arial

Dit is wederom een lettertype wat bij Microsoft wordt geleverd en stadaard te gebruiken is. Het is een simpel en eenvoudig lettertype wat goed leesbaar is.

Lettertype CV: Times New Roman

lettertype op je cv times

Dit is een standaard lettertype geleverd bij Microsoft Office en heeft vrij korte letters, waardoor er veel tekst op een pagina past door de kortere regelafstand.

Lettertype CV: Browallia

lettertype op je cv 4

Dit is een heel klein lettertype, waar je de letters groter voor zal moeten maken, bijvoorbeeld 12, 13, of 14. Het is een standaard lettertype van Microsoft en is ontworpen in Thailand door Unity Progress.

Lettertype CV: Tahoma

lettertype op je cv tahoma

Tahoma is een simpel, duidelijk leesbaar lettertype van Microsoft. Het lettertype is ontworpen door Matthew Carter in opdracht van Microsoft en werd gelanceerd bij Windows 95.

Lettertype CV: Lucida Sans

lettertype op je cv lucida

Dit mooie en eenvoudige lettertype wordt ook vaak gebruikt voor een CV. Het zit standaard in Microsoft en is ontworpen door de studio Bigelow & Holmes.

Lettertype CV: Abadi extra light

lettertype op je cv abadi

Dit eenvoudige lettertype zit niet standaard in Microsoft. Het is vrij om te gebruiken voor persoonlijke doeleinden, maar niet voor zakelijke doeleinden.

Lettertype CV: Bell MT

lettertype op je cv bell

Dit lettertype is zowel geschikt voor de tekst in je CV als voor de headlines. Je kunt hier je CV mee afmaken.

Lettertype CV: Candara light

lettertype op je cv candara

Dit lettertype van Microsoft is ontworpen door Gary Munch. Het komt in verschillende versies en wij vinden voor een minimalistisch CV de light versie erg passend.

Lettertype CV: HP Siplified Light

lettertype op je cv hp

Dit lettertype is speciaal en exclusief ontwikkeld voor HP. Het is een simpel en duidelijk te lezen lettertype welke wij graag gebruiken.

CV onderdelen

CV VOORBEELD : PERSONALIA

De personalia staan boven aan het CV en is het eerste waar het oog op zal vallen.

 • Naam: Helemaal bovenaan vermeld je je naam op een manier dat deze eruit springt, in grote letters en dikgedrukt.
 • Email: Zorg dat je een professioneel e-mailadres op je CV hebt staan. S
 • LinkedIn: Je LinkedIn is een handige vermelding op je CV. Het neemt weinig ruimte in beslag en als ze meer informatie over je willen weten, kunnen ze deze gemakkelijk benaderen. Zie je LinkedIn account als een verlengstuk van je CV.
 • Adresgegevens: In principe volstaat je plaatsnaam.
 • Overige gegevens zoals nationaliteit, geboortedatum zijn niet verplicht en voeg je alleen toe als je denkt dat de gegevens van positieve invloed zijn voor je sollicitatieproces.


CV VOORBEELD : PROFIEL

In je profiel geef je een korte weergave van je kwaliteiten, ervaring, ambities en drive. Het is een soort geschreven elevator pitch, waarin je in het kort je toegevoegde waarde omschrijft. Vermijd lege termen, standaard opsommingen en ingewikkelde termen. Hou het simpel, gericht en bij jezelf, waarbij het natuurlijk wel van belang is dat je persoonlijke presentatie aansluit bij de vacature waar je op solliciteert.


CV VOORBEELD : OPLEIDINGEN

Hier geef je een korte opsomming van de opleidingen en cursussen die je hebt afgerond. Als je een opleiding niet hebt afgerond maar wel bijvoorbeeld deelcertificaten hebt behaald, zijn deze ook de moeite waard om te vermelden.

Natuurlijk wel in aansluiting op de vacature, je zwemdiploma en veterdiploma horen hier niet thuis.

 • Bovenaan staan de laatst genoten opleidingen;
 • Geef aan of je het diploma hebt behaald en vermeld eventuele relevante modules;
 • Vermeld alleen relevante opleidingen en cursussen. Als je een Bachelor diploma hebt, hoef je bijvoorbeeld niet te vermelden dat je je lagere school diploma hebt. Je hebt beperkte ruimte op de CV, dus gebruik die ruimte goed en vermeld alleen informatie met toegevoegde waarde;


CV VOORBEELD : WERKERVARING

Bij je werkervaring geef je een opsomming van de functies die je hebt gehad in het verleden. Dit is een belangrijk onderdeel voor werkgevers, omdat het aangeeft of je ervaring hebt die aansluit bij het gevraagde profiel. 

 • Vermeld bij elke relevante werkervaring de naam van het bedrijf, de periode dat je er hebt gewerkt (maand/ jaar), de functie die je hebt gehad en de voornaamste taken.
 • Als je niet wil dat je werkgever weet dat je aan het solliciteren bent en daarom de bedrijfsnaam niet wil noemen, vermeld dan de branche en het type bedrijf en dat deze informatie kan worden opgevraagd.
 • Bij algemenere functies zijn de taken van belang om te vermelden. Een engineer is bijvoorbeeld zo’n algemeen begrip en heeft meer verdieping nodig om duidelijk te maken wat je precies hebt gedaan.
 • Laat werkervaring die niet relevant is weg. Dat je als bijbaantje tijdens je studie kranten hebt bezorgd is bijvoorbeeld niet relevant als je inmiddels je Bachelor hebt behaald en al jaren functies hebt uitgeoefend in die richting.  Het kan weer wel relevant zijn als je als student net op de arbeidsmarkt komt kijken. 
 • Hou de werkervaring wel zo beknopt mogelijk. Een uitgebreide verdieping is niet nodig als de functie voor zich spreekt.CV VOORBEELD : VAARDIGHEDEN

Niet iedereen vermeldt de vaardigheden op een CV, maar deze kunnen wel een grote positieve bijdrage leveren. Misschien heb je niet de gevraagde opleiding of werkervaring, maar ben je wel in staat de functie uit te oefenen door de vaardigheden die je bezit. 

Er wordt steeds meer gekeken naar de persoonlijke kwaliteiten van een kandidaat. Welke persoonlijke kwaliteiten heb je die aansluiten op de functie? Denk hierbij weer goed na of de kwaliteiten een positieve meerwaarde hebben op je sollicitatieproces. Waarschijnlijk heb je tijdens je opleiding je persoonlijke kwaliteiten wel behandeld. Als je geen idee hebt wat het inhoudt, kan je het even googelen en dan vind je er genoeg informatie over. 


Is dit toch niet de lay-out die je zoekt? Bekijk ook onze andere gratis CV templates, er staan er inmiddels meer dan 100 op onze website. Van minimalistisch tot design CV's. Bekijk ook de gratis cv templates op carlastemplates.com


iconen-op-je-cv

Iconen op je cv

Hoe plaats je iconen op je cv? 

Lees de verschillende methoden om iconen op je cv te plaatsen en download gratis de PNG iconen in het zwart, blauw, of grijs. 


iconen-op-je-cv-button

Bekijk al onze CV voorbeelden, waarin we de verschillende lettertypes gebruiken.