Brief ministervoorbeeld-office-button-alle-zakelijke-brieven
topvoorbeelden-alle-brief-voorbeelden

Brief minister, iedereen kan een brief sturen naar de minister-president. Wanneer je een vraag stuurt naar de minister zal er waar mogelijk een antwoord worden gestuurd en wanneer het alleen een opmerking betreft zal de minister er kennis van nemen.


Brief minister president aandachtspunten

Bij het sturen van een brief naar de minister-president geldt het volgende:

  • Omdat de minister-president geen directe verantwoordelijkheden heeft voor de uitvoerende instellingen, kan er niet worden ingegaan op persoonlijke omstandigheden. Het is daarom aan te raden om de brief naar de minister-president te sturen en naar het ministerie  of de instantie waar de brief mee te maken heeft.
  • Wanneer er beledigingen en racistische zaken in de brief staan, wordt deze niet in behandeling genomen.
  • Ze zijn wettelijk verplicht binnen dertig werkdagen te reageren op de brief. Als dit niet lukt, bijvoorbeeld omdat het antwoord geven lastig is, wordt je daarover geïnformeerd.

Brief minister president adres

De brief kan gestuurd worden naar onderstaand adres:

 

De Minister-president

Ministerie van Algemene Zaken

Postbus 20001

2500 EA Den Haag

Voorbeeld brief minister 

Naam afzender

Straat en huisnummer afzender

Postcode en plaats afzender

 

De Minister-president

Ministerie van Algemene Zaken

Postbus 20001

2500 EA Den Haag

 

Plaats, datum

Betreft: brief minister

 

Geachte Minister-president,

Graag vraag ik uw aandacht voor het volgende. Hier omschrijft u in de inleiding het kort waarom je de brief schrijft. Je geeft een inleiding van je brief, het onderwerp van je brief aan. Zorg voor duidelijke taal en maak het niet onnodig lang.

In de vervolgalinea’s ga je verder in op je onderwerp. Het kan zijn dat je alleen een mededeling doet, in dat geval zal de Minister er kennis van nemen maar zal er naar alle waarschijnlijkheid geen antwoord op je brief komen.

Wanneer je een vraag stelt en/ of duidelijk aangeeft dat je een reactie wenst te krijgen van de Minister is de kans groot dat er inderdaad een reactie zal volgen. Dit is enkel wanneer het een aangelegenheid is van de Minister zelf. Het kan ook zijn dat je brief wordt doorgestuurd naar een van de ministeries en dat je daarvan een antwoord ontvangt.

Hoeveel afhankelijk van de inhoud van de brief volgen nog meer alinea’s, dat kan je verder zelf bepalen. Blijf zorgdragen voor heldere taal, maak het niet te wollig, geef kort en krachtig je inhoud en eventuele standpunten aan en maak de brief niet onnodig lang.

In de slotalinea sluit je de brief aan de Minister af. Vermeld in de slotalinea dat je een antwoord wenst te krijgen indien dat het geval is, of sluit af met een statement wanneer je alleen een mededeling doet.


Met vriendelijke groet,

 

Naam afzender

Handtekening afzender

Download de voorbeeld brief minister

Volg ons op Twitter en bekijk de nieuwste voorbeeld documenten.