Hoe maak je een cv in Word?

Hoe maak je een CV in Word? Uitgebreid aanbod aan gratis Word sjablonen om een modern CV te maken volgens de norm van nu. Simpel en eenvoudig je CV in Word maken, hebben we nu nog gemakkelijker voor je gemaakt. Volg onze stapsgewijze uitleg en gebruik 1 van onze vele voorbeeld CV sjablonen in Word.
cv-voorbeeld-2023-button
tips-cv-voorbeeld-buttonBekijk en download onze best lopende (gratis) cv templates

CV-voorbeeld-34
CV-voorbeeld-25
CV-voorbeeld-7
CV-voorbeeld-18

Als je een cv maakt is het belangrijk om te zorgen dat je de punten uitlicht die relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert. Lees de vacature goed door en gebruik de kernwoorden uit de vacature die overeenkomst met jouw ervaring, opleiding en vaardigheden.

Een standaard cv is als volgt opgebouwd:

 • Persoonlijke informatie: naam, telefoonnummer en e-mailadres. Eventueel kan je een foto toevoegen en andere relevante informatie zoals je woonplaats.
 • Opleiding: alle relevante opleidingen en cursussen.
 • Werkervaring: alle relevante werkervaring met functietitel, bedrijfsnaam en data.
 • Vaardigheden: Soft skills en hard skills.
 • Andere relevante informatie: bijvoorbeeld referenties, bijzondere prestaties, certificeringen en nevenactiviteiten.


Hoe maak je een CV in Word: Stappenplan

 1. Uitzoeken sjabloon: Kies een gratis sjabloon uit onze ruime voorraad en download deze, of start met een leeg Word document;
 2. Inhoudelijk: Vul je NAW gegevens, opleidingen en werkervaring toe door dubbel te klikken op de tekst vlakken. De verschillende onderdelen uit onze voorbeeld CV’s bestaan uit tekst vlakken. Door er dubbel op te klikken, kan je de tekst aanpassen en je eigen gegevens invullen. Pas eventueel de grootte van de letters aan om de tekst passen te maken. Bij een modern CV staat over het algemeen slechts een beknopte tekst, omdat het CV uit 1 pagina bestaat en de ruimte daarom beperkt is.
 3. Afbeelding (optioneel): De afbeelding wijzigen kan je eenvoudig door er dubbel op te klikken en te kiezen voor "Vormopvulling" en dan "afbeelding". u kan je een eigen foto selecteren en toevoegen.
 4. Verwijzingen toevoegen: Wanneer er een LinkedIn pictogram in staat, kan je deze eenvoudig wijzigen door met je rechtermuisknop op het pictogram te drukken en te kiezen voor "koppeling wijzigen". Hier kan je de link naar je eigen LinkedIn pagina toevoegen.

Hoe maak je een CV in Word: Tips

Een CV anno nu is een korte en krachtige weergave van je opleiding en carrière. Waar vroeger lappen tekst werden gebruikt om de werkzaamheden tot in detail te omschrijven, worden tegenwoordig teekwoorden gebruikt en komt de uitgebreidere uitleg in het eventuele sollicitatiegesprek. Interne en externe recruiters krijgen veel CV’s gepresenteerd en scannen deze op de belangrijkste onderdelen. Hoe beter jouw kwaliteiten die bepalend zijn voor de functie naar boven komen op je CV,  hoe groter je kans dat je uit de stapel wordt geselecteerd.

Verder hebben we een aantal tips voor je om een goed CV in Word te maken:

 • Beknopt en relevant: een goed CV bevat geen lappen tekst, maar wel zoveel mogelijk relevante informatie. Zorg ervoor dat de informatie aansluit op de functie.
 • Rust en harmonie: een goed CV heeft een rustige uitstraling, zorg bijvoorbeeld dat de kleuren aansluiten op de kleuren van je profielfoto.
 • Passende uitstraling: als je een zakelijk beroep hebt, zorg dan voor een profielfoto met een zakelijke uitstraling, bij een grafisch beroep, kan je hier misschien iets van laten zien op je CV. Zorg er wel altijd voor dat de uitstraling van je CV aansluit op het beroep.
 • Enthousiasme: met je persoonlijke presentatie kun je laten blijken hoe graag je aan de slag wil en je enthousiasme laten zien. Geef hier geen loze kreten, maar vertel echt iets over jezelf, waardoor de ontvanger ziet waarom jij geschikt zou kunnen zijn voor de vacature.
 • Vermijd jargon: zorg ervoor dat je geen nietszeggende woorden gebruikt, maar beschrijf juist concreet wat je kunt bijdragen.
 • Beknopt: gebruik opsommingen met daaronder korte zinnen, dat geeft overzicht voor de lezer. Beschrijf kort wat je rol precies was en wat je bereikt hebt in die functie- maar beschrijf niet alles, houd het bij kernwerkzaamheden.
 • Vaardigheden: je vaardigheden kunnen een doorslaggevende rol hebben wanneer je bijvoorbeeld niet precies de gevraagde opleiding en ervaring hebt, maar wel de juiste vaardigheden voor de functie.

Hoe maak je een CV in Word: Voorbeelden

Voorbeeld modern CV Word

cv voorbeeld modern

Bekijk onze gratis voorbeelden van een modern CV

CV voorbeeld Word

cv voorbeeld gratis

Bekijk onze gratis CV voorbeelden in Word.  

Gratis CV template

cv template

Bekijk onze gratis CV templates

CV onderdelen

Hoe maak je een cv in Word: PERSONALIA

De personalia staan boven aan het CV en is het eerste waar het oog op zal vallen.

 • Naam: Helemaal bovenaan vermeld je je naam op een manier dat deze eruit springt, in grote letters en dikgedrukt.
 • Email: Zorg dat je een professioneel e-mailadres op je CV hebt staan. S
 • LinkedIn: Je LinkedIn is een handige vermelding op je CV. Het neemt weinig ruimte in beslag en als ze meer informatie over je willen weten, kunnen ze deze gemakkelijk benaderen. Zie je LinkedIn account als een verlengstuk van je CV.
 • Adresgegevens: In principe volstaat je plaatsnaam.
 • Overige gegevens zoals nationaliteit, geboortedatum zijn niet verplicht en voeg je alleen toe als je denkt dat de gegevens van positieve invloed zijn voor je sollicitatieproces.


Hoe maak je een cv in Word: PROFIEL

In je profiel geef je een korte weergave van je kwaliteiten, ervaring, ambities en drive. Het is een soort geschreven elevator pitch, waarin je in het kort je toegevoegde waarde omschrijft. Vermijd lege termen, standaard opsommingen en ingewikkelde termen. Hou het simpel, gericht en bij jezelf, waarbij het natuurlijk wel van belang is dat je persoonlijke presentatie aansluit bij de vacature waar je op solliciteert.


Hoe maak je een cv in Word: OPLEIDINGEN

Hier geef je een korte opsomming van de opleidingen en cursussen die je hebt afgerond. Als je een opleiding niet hebt afgerond maar wel bijvoorbeeld deelcertificaten hebt behaald, zijn deze ook de moeite waard om te vermelden.

Natuurlijk wel in aansluiting op de vacature, je zwemdiploma en veterdiploma horen hier niet thuis.

 • Bovenaan staan de laatst genoten opleidingen;
 • Geef aan of je het diploma hebt behaald en vermeld eventuele relevante modules;
 • Vermeld alleen relevante opleidingen en cursussen. Als je een Bachelor diploma hebt, hoef je bijvoorbeeld niet te vermelden dat je je lagere school diploma hebt. Je hebt beperkte ruimte op de CV, dus gebruik die ruimte goed en vermeld alleen informatie met toegevoegde waarde;


Hoe maak je een cv in Word: WERKERVARING

Bij je werkervaring geef je een opsomming van de functies die je hebt gehad in het verleden. Dit is een belangrijk onderdeel voor werkgevers, omdat het aangeeft of je ervaring hebt die aansluit bij het gevraagde profiel. 

 • Vermeld bij elke relevante werkervaring de naam van het bedrijf, de periode dat je er hebt gewerkt (maand/ jaar), de functie die je hebt gehad en de voornaamste taken.
 • Als je niet wil dat je werkgever weet dat je aan het solliciteren bent en daarom de bedrijfsnaam niet wil noemen, vermeld dan de branche en het type bedrijf en dat deze informatie kan worden opgevraagd.
 • Bij algemenere functies zijn de taken van belang om te vermelden. Een engineer is bijvoorbeeld zo’n algemeen begrip en heeft meer verdieping nodig om duidelijk te maken wat je precies hebt gedaan.
 • Laat werkervaring die niet relevant is weg. Dat je als bijbaantje tijdens je studie kranten hebt bezorgd is bijvoorbeeld niet relevant als je inmiddels je Bachelor hebt behaald en al jaren functies hebt uitgeoefend in die richting.  Het kan weer wel relevant zijn als je als student net op de arbeidsmarkt komt kijken. 
 • Hou de werkervaring wel zo beknopt mogelijk. Een uitgebreide verdieping is niet nodig als de functie voor zich spreekt.Hoe maak je een cv in Word: VAARDIGHEDEN

Niet iedereen vermeldt de vaardigheden op een CV, maar deze kunnen wel een grote positieve bijdrage leveren. Misschien heb je niet de gevraagde opleiding of werkervaring, maar ben je wel in staat de functie uit te oefenen door de vaardigheden die je bezit. 

Er wordt steeds meer gekeken naar de persoonlijke kwaliteiten van een kandidaat. Welke persoonlijke kwaliteiten heb je die aansluiten op de functie? Denk hierbij weer goed na of de kwaliteiten een positieve meerwaarde hebben op je sollicitatieproces. Waarschijnlijk heb je tijdens je opleiding je persoonlijke kwaliteiten wel behandeld. Als je geen idee hebt wat het inhoudt, kan je het even googelen en dan vind je er genoeg informatie over. 


Is dit toch niet de lay-out die je zoekt? Bekijk ook onze andere gratis CV templates, er staan er inmiddels meer dan 100 op onze website. Van minimalistisch tot design CV's. Bekijk ook de gratis cv templates op carlastemplates.com


iconen-op-je-cv

Iconen op je cv

Hoe plaats je iconen op je cv? 

Lees de verschillende methoden om iconen op je cv te plaatsen en download gratis de PNG iconen in het zwart, blauw, of grijs. 


iconen-op-je-cv-button