Voorbeeld brief bod huis

Voorbeeld brief bod huis + informatie tips over het doen van een bod op een woning. Lees onze informatie zodat je goed voorbereid bent en je kansen vergroot op die droomwoning!

Tips voorbeeld brief bod buis: bieden op een woning

Onze “voorbeeld brief bod huis” kan je gebruiken wanneer je een bieding wil doen op een woning. Voordat je op een huis gaat bieden is het goed om de volgende tips even door te lezen, zo ben je goed voorbereid en vergroot je daarmee je kansen.

·        Bedenk of je een aankoopmakelaar in zal schakelen of zelf een bod wil uitbrengen;

·        Bedenk hoe je het bod wil uitbrengen: telefonisch, per brief of e-mail;

·        Bedenk goed wat de ontbindende voorwaarden zullen zijn;

·        Zorg er altijd voor dat mondelinge zaken, schriftelijk bevestigd worden;

·        Maak een lijst met de eventuele roerende zaken die je in je bod wil meenemen;

·        Dubbel check alles goed, laat je omgeving meekijken en win adviezen in. Het bieden op een huis kan een lastig proces zijn!

Wat houdt een bod op een huis precies is?

Als je een bod op een woning doet, dan stel je als koper een als koper een prijs voor om de woning te kopen. Dat kan je op elk gewenst moment doen, ongeacht of een woning in de verkoop staat of niet. Uiteraard zal het bod interessant genoeg moeten zijn voor de (potentiële) verkoper om in onderhandeling te gaan.


Lees meer op onze pagina: Hoe doe je een bod op een huis? 

Inhoud voorbeeld brief bod huis

  • De prijs- Allereerst gaat het bod natuurlijk om de prijs;
  • De ontbindende factoren- bijvoorbeeld “onder voorbehoud van financiering” (Je kan in dat geval afzien van de koop als de hypotheek door de geldverstrekker wordt geweigerd binnen de genoemde termijn), “onder voorbehoud van een bouwkundige keuring” (dit houdt in dat je afspreekt dat er een bouwkundige keuring zal plaatsvinden waarbij de kosten in kaart worden gebracht voor het in goede staat krijgen van de woning), “onder voorbehoud van de verkoop van je eigen woning (als je een stukje eigen zekerheid nodig hebt omdat je woning nog niet is verkocht, kan je deze ontbindende factor in je bod op de woning meenemen. Het is alleen de vraag of een verkoper dan met je in onderhandeling wil, omdat het voor de verkoper extra onzekerheid met zich meebrengt)
  • Roerende zaken die binnen het bod vallen- Eventuele roerende zaken die je over zou willen nemen in het bod. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de raambekleding of verlichting;
  • Geldigheidsduur bod woning;
  • Gewenste overdrachtsdatum;
  • Persoonlijke tint- geef je bod een persoonlijk tintje om de verkoper over te halen met jou in onderhandeling te gaan.

Brief bieding woning voorbeeld

Naam afzender

Straat en huisnummer afzender

Postcode en plaats afzender

 

Naam ontvanger

Straat en huisnummer ontvanger

Postcode en plaats ontvanger

 

Betreft: voorbeeld brief bod huis (Bod straat huisnummer, postcode en plaats)

 

Plaats, datum


Geachte heer/mevrouw (Achternaam),

 

Naar aanleiding van onze bezichtiging op (datum) bij de woning aan de (straat en huisnummer, postcode, plaats) willen wij hierbij een bod uitbrengen van € 350.000 (zegge driehonderdvijftigduizend euro) kosten koper. Het bod is geldig tot (datum)

 

Voor ons bod gelden de volgende ontbindende factoren:

     Onder voorbehoud van financiering- een vrij algemene ontbindende factor bij het uitbrengen van een bod op een woning is “onder voorbehoud van financiering”. Je kan in dat geval afzien van de koop als de hypotheek door de geldverstrekker wordt geweigerd binnen de genoemde termijn;

     Onder voorbehoud van een bouwkundige keuring- dit houdt in dat je afspreekt dat er een bouwkundige keuring zal plaatsvinden waarbij de kosten in kaart worden gebracht voor het in goede staat krijgen van de woning;

     Onder voorbehoud van de eigen woning- als je een stukje eigen zekerheid nodig hebt omdat je woning nog niet is verkocht, kan je deze ontbindende factor in je bod op de woning meenemen. Het is alleen de vraag of een verkoper dan met je in onderhandeling wil, omdat het voor de verkoper extra onzekerheid met zich meebrengt.

 

(let op: vul een termijn in voor de ontbindende factoren. Over het algemeen geldt dat er voor de bouwkundige keuring een kortere termijn wordt gehanteerd dan de financiering.)

 

Naast het onroerend goed is dit bod inclusief:

     De eiken vloerbekleding;

     De raambekleding;

     De keukenapparatuur.

 

Wij horen graag van u.


Met vriendelijke groet,

 

Naam afzender

Handtekening afzender

Voorbeeld brief bod huis- bieden op een woning

Voorbeeld brief bod huis 1

Voorbeeld brief bod huis 2

Voorbeeld brief bod huis 3

Hoe breng je een bod op een huis uit?

In principe kan je op elke gewenste manier een bod uitbrengen: Via een aankoopmakelaar, per telefoon, brief of e-mail. Hieronder de voor en nadelen op een rijtje:

Bod huis uitbrengen via de makelaar

Vaak nemen mensen een aankoopmakelaar in de hand om te helpen bij de zoektocht naar een geschikte woning. Deze aankoopmakelaar zal wanneer je klaar bent om een bod uit te brengen dit proces voor je verzorgen. Het voordeel is dat je een professional aan jouw kant hebt staan, die jouw belangen zal behartigen en de onderhandelingen van je over kan nemen. Een nadeel hiervan is dat hier kosten aan verbonden zullen zijn.

Bod huis uitbrengen per telefoon

Het voordeel hiervan is dat je direct met de verkoper in gesprek bent en daardoor alles snel kan gaan.

Het nadeel hiervan is dat niet iedereen een goede onderhandelaar is en dat je de verkoper daardoor de gelegenheid geeft om de prijs ver op de drijven. Daarnaast komt er bij het kopen van een huis vaak emoties kijken, je bent bijvoorbeeld echt verliefd op een huis of je zit in een situatie dat je snel een huis nodig hebt. Als een verkoper doorheeft hoe graag jij de woning wil, dan kan dat in je nadeel werken.

 

Het is belangrijk om alles wel nog schriftelijk te bevestigen. Na het telefoongesprek kan je een brief, mail of berichtje sturen met een bevestiging van je bod en eventuele ontbindende voorwaarden en roerende zaken.

Bod huis uitbrengen per brief

Het voordeel van een bod op de woning uitbrengen per brief is dat je eerst alles rustig kan bedenken en bespreken met je omgeving. Daardoor heb je meer controle over het proces en vergroot je je kansen. Het nadeel hiervan is dat het soms wat langer kan duren, omdat telefonisch schakelen nou eenmaal sneller is.

Bod huis per e-mail

Per e-mail kan je ook prima een bod doen op een huis. De mail is iets informeler, maar doet verder niet veel onder aan de brief. Daarom gelden dezelfde voordelen als hierboven.

Persoonlijk tintje voorbeeld brief bod huis

Sommige verkopers zijn er gevoelig voor: een persoonlijk tintje. Stel je voor dat de verkoper meerdere gelijkwaardige biedingen krijgt en zal moeten kiezen met wie ze in onderhandeling gaan. Een persoonlijk tintje kan dan een doorslaggevende factor zijn om je kansen te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je heel graag een mooie tuin wil voor je hond (als het een hondenliefhebber is), of welke reden dan ook waarom je zo graag in dit huis zou willen wonen.

Wanneer is de deal rond?

We hebben in Nederland een wet waarin staat dat een huis pas is verkocht nadat de koopakte getekend is door beide partijen en dat de koper 3 dagen de bedenktijd heeft vanaf dat moment. Ook al wordt je bod aanvaard, dan nog moet eerst de koopakte worden getekend, voordat de deal rond is.

Intrekken van je bod

Wanneer je je bedenkt kan je altijd je bod intrekken, zolang het koopcontract nog niet is getekend en de bedenktijd van 3 dagen nog niet voorbij is. Dus tot die tijd zit je nog nergens aan vast!

Twijfel je nog?

Wanneer je nog twijfelt of je een bod wil uitbrengen, of je niet helemaal zeker bent van je zaak kan je een makelaar inschakelen. De makelaar kan je helpen om je beslissing te maken en helpen de waarde van de woning te bepalen.

Bekijk hoe je meer zekerheid hebt met de nationale hypotheek garantie (NHG) en bekijk ook onze voorbeeld mail bod huis