Onderbouwing bod huis

Onderbouwing bod huis: Wat schrijf je bij een bod op een huis? Hoe ziet een bod op een woning eruit? Als je gaat bieden op een huis zijn er een hoop zaken om rekening mee te houden. Naast je openingsbod en eventuele financiële ruimte bepaald te hebben, zijn de ontbindende voorwaarden ook een onderdeel van je bieding.  

Onderbouwing bod huis: openingsbod

Onderbouwing bod huis: Wat schrijf je bij een bod op een huis? Hoe ziet een bod op een woning eruit? Als je gaat bieden op een huis zijn er een hoop zaken om rekening mee te houden. 

Om de hoogte van je openingsbod te bepalen, zijn er een aantal bepalende factoren. Lees hieronder meer over hoe je slim kan bieden op een huis en waar je allemaal rekening mee houdt:

Om je openingsbod te bepalen, zal je eerst het een en ander voor jezelf op een rijtje moeten zetten. Voordat je gaat bieden op een woning is het van belang te weten wat je financiële ruimte is. Hoeveel eigen geld heb je beschikbaar en voor welk bedrag verwacht je een hypotheek te kunnen krijgen. Wanneer je budget bekend is en je weet of je valt onder de NHG, kan je de waarde van de woning gaan bepalen en je plan met betrekking tot het bieden. Voor de onderbouwing bod huis om de waarde te bepalen kan je onder andere kijken naar de volgende aspecten:

Onderbouwing bod huis: Bepalende factoren

  1. Vraagprijs: de vraagprijs wordt over het algemeen bepaald en onderbouwd door de verkoopmakelaar. Als je zelf een bod gaat uitbrengen op een woning, zal je ongeveer op dezelfde manier te werk gaan. De makelaar zal meer gegevens ter beschikking hebben, maar in principe kan je zelf ook een onderzoek doen naar de waarde van de woning. De vraagprijs is een essentieel onderdeel om je openingsbod te bepalen, maar je bent niet verplicht om de vraagprijs te bieden. Wanneer het niet goed gaat op de woningmarkt, zal er veelal onder de vraagprijs geboden worden en bij een gespannen woningmarkt wordt er overboden.
  2. De gemiddelde verkoopprijs per m2: bij het Kadaster kan je de verkoopprijzen van soortgelijke woningen in de buurt opvragen. Zo kan je uitrekening wat ongeveer de gemiddelde m2 prijs is in de omgeving.
  3. Bouwkundige staat: als er veel achterstallig onderhoud aan de woning is en er een investering gedaan moet worden om de woning op te knappen, zal je dit meenemen in je openingsbod. Is de m2 bijvoorbeeld gebaseerd op een woning in opgeknapte staat, terwijl er veel achterstallig onderhoud is, dan kan je hiervoor een deel van de vraagprijs afhalen en er een onderbouwing bij geven in je bod. Je kunt er ook voor kiezen om een bouwkundige keuring als ontbindende factor mee te nemen in het koopcontract.
  4. Eventuele overige verplichtingen zoals erfpacht: Het kan zijn dat er een hoge erfpacht verplichting rust op het stuk grond waar de woning op staat. Dit houdt in dat het geen eigen grond is en een bedrag aan pacht betaald moet worden voor de grond waar de woning op staat. Dit kan een bijdrage zijn van een paar honderd Euro per jaar, maar het kan ook hoog in de papieren lopen.
  5. Actieve/ niet actieve VVE, VVE bijdrage en onderhoudsplanning: De VVE is ook een belangrijk aspect in het kostenplaatje van een woning. Door een actieve VVE wordt een onderhoudsplanning gemaakt en deze kan je opvragen bij de verkoper. In de onderhoudsplanning staat wat de VVE aan onderhoud gepland heeft staan de komende jaren. Daar naast kan je informatie opvragen over de hoogte van de huidige portefeuille van de VVE en de bijdrage per maand/ jaar.
  6. Energielabel: We gaan steeds meer toe naar een energiezuinig leven. Het energielabel van een woning is daarom ook van belang om mee te nemen in het totaalplaatje. Wanneer de woning een laag energielabel heeft, is het van belang om te kijken welke aanpassingen er aan de woning mogelijk zijn om de woning energiezuiniger te maken. Deze investeringen zal je meenemen in het totaalplaatje.
  7. Bestemmingsplan: Het is altijd raadzaam om het bestemmingsplan van de woning te bekijken. Zo kom je nooit voor verassingen te staan en weet je waar je aan toe bent. Het komt weleens voor dat een woning wordt verkocht waar officieel geen woonbestemming op zit, of dat er plannen zijn om in de toekomst de bestemming van het gebied te wijzigen. Let er daarom altijd goed op wat er beschreven wordt in het bestemmingsplan.
  8. Gewenste/ noodzakelijke verbouwing: Als je van plan bent om de woning te gaan verbouwen, zal je de geraamde kosten hiervoor ook meenemen in het totaalplaatje van je onderbouwing bod huis. Het kan zijn dat het om een uitbreiding gaat, of een verfraaiing die niet echt noodzakelijk is. Ook in dat geval is het van belang om de verwachtte kosten hiervoor in kaart te brengen, omdat deze kosten zullen drukken op het totaalbudget wat er beschikbaar is voor de woning. Ook is het van belang om na te gaan of het toegestaan is om de gewenste bouwkundige aanpassingen aan de woning te doen. Zo heb ik zelf een eerste woning gekocht met het idee er een verdieping bovenop te laten bouwen. Uiteindelijk bleek dat in verband met beschermd stadsgezicht geen aanpassingen toegestaan werden.
  9. Rondvraag buurt: Het kan nooit kwaad om eens een praatje te maken met de buurman die zijn auto aan het wassen is, of iemand die de hond uitlaat in de buurt. Zo kan je vragen stellen over de leefbaarheid in de buurt en of er nog zaken zijn waar je rekening mee zou moeten houden. Vaak weten buren ook wel wat een beetje een gangbare prijs is in de straat.
  10. Concurrentie op de markt: Dit is uiteraard 1 van de belangrijkste aspecten om je openingsbod te kunnen bepalen, de onderbouwing bod huis. Misschien kom je er met je berekening op uit dat je iets onder de vraagprijs wil bieden, maar zijn er nog 5 andere geïnteresseerden en is overbieden op dat moment gangbaar in de markt. Je zal dan voor jezelf na moeten gaan of bieden op deze woning wel de juiste weg is. Wellicht kan je een verkoper die snel van zijn woning af wil overtuigen door geen ontbindende voorwaarden op te nemen, zodat de verkoop snel plaats vindt.
  11. En… natuurlijk de waarde die je er zelf aan geeft: Misschien heb je wel je droomwoning gevonden! En heb je er echt je zinnen op gezet. In dat geval kan je ervoor kiezen om je bod zo in te zetten dat je de grootste kans hebt op succes. Dat betekent dat je misschien wel iets te veel moet bieden, maar dat kan je ervoor over hebben. Zorg er altijd voor dat je wijze beslissingen neemt, overleg pleegt met je omgeving en indien nodig een professional inschakelt.

Onderbouwing bod huis: Voorbeeld

Bekijk onze voorbeeld brieven onderbouwing bod huis. Bij het bieden van een huis gelden wetten en regels omtrent de bedenktijd. Lees meer over de bedenktijd bij het doen van een bod op een woning.