Claim indienen vliegtuigmaatschappij



voorbeeld-office-button-alle-zakelijke-brieven
topvoorbeelden-alle-brief-voorbeelden

Een claim indienen vliegtuigmaatschappij, in bepaalde gevallen kan het zijn dat je recht hebt op een vergoeding wanneer een vlucht niet volgens plan is gegaan. Dit is geregeld via de Europese unie in de Verordening (EG) 261/2004.  

Wanneer kan je een claim indienen?

Je kunt recht hebben op een vergoeding in geval van instapweigering, plaatsing in een lagere klasse, annulering of langdurige vertraging van de vlucht.

Naast een vergoeding voor de wachttijd en het ongemak kan het zijn dat je recht hebt op verzorging (eten, drinken, verfrissingen, telefoon en e-mail) en accommodatie. 

Claim indienen vliegtuigmaatschappij bij Instapweigering

Dit houdt in dat je zonder geldige reden niet wordt toegelaten tot de vlucht. Dit kan voorkomen als de vliegtuigmaatschappij meer tickets heeft verkocht dan dat er in het vliegtuig passen. Ze zullen eerst proberen om tegen een vergoeding mensen over te boeken, maar wanneer dat niet lukt zullen ze mensen moeten weigeren. Instapweigering geldt niet wanneer je wordt geweigerd in verband met een geldige reden (reisdocumenten niet in orde).

Let op:

  • Om een claim in te dienen bij instapweigering is het van belang dat je bewijs hebt dat je aanwezig was op het vliegveld. Dit kan door bijvoorbeeld het tonen van de boardingpas.
  • Als aanvulling kan je vragen aan de grond stewards en stewardessen om op papier te zetten wat de reden is dat je bent geweigerd.
  • Wanneer je ter plekke vouchers aanneemt kan het recht op een claim vervallen.  
  • Bewaar ook de bonnetjes van kosten die je hebt gemaakt op het vliegveld.

 

De hoogte van de vergoeding verschilt per afstand en vertragingsperiode bij omboeking.

Claim indienen vliegtuigmaatschappij bij plaatsing in een lagere klasse

Het kan voorkomen dat je bij overboeking van een bepaalde klasse wordt geplaatst in een lagere klasse. In dat geval kan je recht hebben op een claim. Je kunt de claim indienen wanneer je binnen of vanuit de Europese Unie vliegt of wanneer je naar de Europese Unie vliegt met een communautaire maatschappij (vliegtuigmaatschappij met een vergunning vanuit de Europese Unie).

De hoogte van de vergoeding verschilt per afstand en geldt bij meerdere vluchten alleen voor het deel waar je bent terug geplaatst naar een lagere klasse.

  • 30% voor alle vluchten van 1500 km of minder
  • 50% voor vluchten binnen de Europese Unie van meer dan 1500 km of vluchten van of naar de Europese Unie tussen 1500 en 3500 km
  • 75% voor alle vluchten van of naar de EU van meer dan 3500 km

Claim indienen vliegtuigmaatschappij bij annulering van de vlucht

Je kunt bij het annuleren van de vlucht ook een claim indienen. De hoogte van de claim is afhankelijk van wanneer je bent geïnformeerd door de vliegtuigmaatschappij en de afstand en bestemming van de vlucht. Je kunt ervoor kiezen om een vervangende vlucht te nemen, of ervoor te kiezen om de prijs van het ticket terug te krijgen en heb je in sommige gevallen recht op een vergoeding. In geval van overmacht zal er geen recht zijn op een vergoeding.

  • Wanneer de vlucht wordt geannuleerd is het van belang een annuleringsverklaring aan de luchtvaartmaatschappij te vragen als bewijs. Dit geldt als bewijs voor het indienen van een claim en als bewijs voor een eventuele annuleringsverzekering.
  • Bewaar de bonnen van eventuele kosten die je hebt gemaakt door de annulering zoals bijvoorbeeld een hotel en eten en drinken.
  • Je hebt naast standaard vergoeding ook recht op eten en drinken tijdens langere wachttijden, daarom kan je vragen bij de luchtvaartmaatschappij, of later de (redelijke) bonnen claimen.
  • Je hebt recht op een hotel wanneer de vlucht 1 of meerdere dagen later vertrekt, daarom kan je vragen bij de luchtvaartmaatschappij, of later de (redelijke) bonnen claimen. Ook eventueel vervoer naar en van het hotel zal vergoed worden.

Vergoeding voor wachttijd en ongemak

Je kunt een claim indienen afhankelijk van het tijdstip waarop je bent geïnformeerd en de afstand van de vlucht. Bekijk hieronder de verschillende vergoedingen.

Claim indienen vliegtuigmaatschappij bij langdurige vertraging

Je kunt een claim indienen bij langdurige vertraging van je vlucht. Onder langdurige vertraging wordt 3 uur of meer verstaan. Hierbij geldt dat het een luchtvaartmaatschappij moet zijn uit de Europese Unie, of die vertrekt vanuit de Europese Unie. Bij overmacht vervalt de mogelijkheid op een vergoeding. Wanneer je vouchers aanneemt kan het zijn dat je recht op een vergoeding vervalt.

Recht op verzorging

Je hebt recht op eten en drinken in de volgende gevallen:

  • De vertraging is twee uur of meer bij vluchten van 1500 km of minder
  • De vertraging is drie uur of meer bij alle vluchten binnen de EU van meer dan 1500 km en voor alle andere vluchten tussen 1500 en 3500 km
  • De vertraging is vier uur of meer bij alle andere vluchten

Naast eten en drinken is er recht op twee gratis telefoongesprekken, fax- of e-mailberichten.

Vraag naar de verzorging bij de vliegtuigmaatschappij en wanneer er niks wordt geboden kan je naar redelijker wijs een claim indienen met de bonnen.

Recht op accommodatie

Je hebt recht op een hotel wanneer de vlucht 1 of meerdere dagen later vertrekt, daarom kan je vragen bij de luchtvaartmaatschappij, of later de (redelijke) bonnen claimen. Ook eventueel vervoer naar en van het hotel zal vergoed worden.

Recht op annuleren van de vlucht

Wanneer je vlucht meer dan 5 uur is vertraagd heb je het recht de vlucht te annuleren en krijg je het geld van je ticket terug van de vliegtuigmaatschappij.

Vergoeding voor wachttijd en ongemak

Je kunt een claim indienen afhankelijk van het tijdstip waarop je bent geïnformeerd en de afstand van de vlucht. Bekijk hieronder de verschillende vergoedingen.

Hoe kan je een claim indienen?

Je kunt ervoor kiezen om de claim in te dienen via het reisbureau, met behulp van rechtsbijstand, of via een gespecialiseerd bureau,bijvoorbeeld op basis van no cure no pay. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om zelf de claim in te dienen. Er is een formulier opgesteld door de Europese Unie waarmee je zelfstandig een claim in kunt dienen. Bekijk en download het formulier hieronder. 

Claim indienen vliegtuigmaatschappij begeleidende brief

Als begeleidende brief bij een claim indienen vliegtuigmaatschappij kan je onderstaand voorbeeld gebruiken. 

Claim indienen ongeluk

Naast bovenstaand voorbeeld waarbij je een claim kunt indienen bij een vliegtuigmaatschappij, kunnen er andere gevallen zijn waarbij je recht hebt op een vergoeding. Wanneer je de dupe bent van een ongeluk en een ander is daar aansprakelijk voor, kan je een claim indienen. Lees meer over het indienen van een claim in geval van een ongeluk en (letsel)schade

Voor de procedures kan je ook kijken op de websites van de verschillende luchtvaartmaatschappijen: KLM, Transavia, Easyjet